Vinrekomendationer

Att ge generella vinrekommendationer är aldrig enkelt men faktiska ganska roligt. Vi har alla olika erfarenheter av vindrickande och olika pris och smakreferenser. Vi kommer att lägga upp prisvärda viner som lätt går att få tag på hos de flesta Systembolag. Om ni är intresserade av mer ingående rekommendationer eller har andra frågor om mat och dryck är det bara att kontakta oss under fliken KONTAKT.

Vintips till Valborgskassen v 17

Hummersoppa med Västerbottenaioli

Det mest självklara valet hade kanske varit en fatlagrad chardonnay men nu blir det istället en sauvignon blanc från Nya Zeeland Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc, 2020 Nr 2529 Pris 129 kr. Anledningen är egentligen bara för att jag vill variera mig lite. Vill ni istället ha just en chardonnay välj Stoneleigh Latitude Chardonnay, 2020 från samma land för 139 kr. Enligt mig ett av de mest prisvärda viner i bolagets fasta sortiment.

Kalventrecote med rotsellerikräm, karamelliserad knippmorrot & ramslökspsitou

Ett fruktigt vin till lamm och i det här fallet kalv brukar jag välja. Det här vinet finns just nu i det Tillfälliga sortimentet Peninsula Vinos de Cebreros 2020 Nr 95030 Pris 119 kr. Servera det något kallare än ni brukar. Vinet är gjort på druvan garnacha, jäst på betongtank så inte ett spår av fat. Kryddigt och fruktigt och väldigt vårigt!

Vintips till Middagskassen v 10

Toast Skagen

Österrike. Denna vecka tänkte jag rekommendera två olika viner från Österrike, schnitzelns hemland. Den druva som odlas allra mest i Österrike är Gruner Veltliner. Mat och vin från samma område har en tendens att passa väldigt bra ihop. Recept och vinproduktion har ju hela tiden utvecklats just för att passa bra ihop. Toast Skagen är kanske inte en klassiskt österrikisk rätt precis men passar otroligt ihop med druvan Gruner Veltliner. Bergh Grüner Veltliner Organic Nr 74234 Pris 99 kr.

Schnitzel med rostad potatis, sardellsmör, citron och kapris

Till schnitzeln går det som sagt utmärkt att fortsätta med vinet ovan, om det skulle finnas något kvar. Men jag skulle också vilja rekommendera ett rött vin från Österrike. Även om det mesta dels bara odlas gröna druvor odlas också en druva som heter Zweigelt. Vinet är både kryddigt och blommigt med spår av fat. Oppelmayer, The Rotrock Fox Zweigelt Nr 3158 Pris 129 kr


Glöm inte ölen! Ljus lager passar perfekt med både förrätt och varmrätt. Köp hem ett par Ottakringer Helles Nr 1018 Pris 13,90 kr (Så klart även den från Österrike)

Vintips till Middagskassen v 8

Creme Ninon

Vi kör på vitt till förrätten som vanligt. Denna gång en Pinot Gris från Wairau River/ Nya Zeeland. Nya Zeeland är ett av världens största producenter av vitt vin. När druvan Pinot Gris får växa i kallare klimat blir vinerna torra med tydlig karaktär av mineral. Den höga syran passar perfekt till den krämiga soppan. Wairau River, Pinot Gris, 2020 Nr 22334 Pris 129 kr

Texas Chili på svensk högrev

Vi fortsätter med rött till varmrätten. Det här är ett riktigt häftigt vin med mycket bärighet och om du bara doftar ordentligt kommer du bjudas på en ordentligen doftsensation. Viol, hallon och körsbär. Ta dig verkligen tid att dofta på det här vinet. Druvan Pinot Noir är känd för att vara svårodlad och på grund av det kan en bra Pinot ofta kosta lite mer. Den här är mycket prisvärd och passar både till maten och att bara sitta och dofta på efter eller före middagen. Meinklang Pinot Noir, 2020 Nr 75093 Pris 129 kr

Vintips till Middagskassen v 7

Picklade betor med chevrémousse & honungsrostade valnötter

Det har kommit in en hel del nya viner till bolaget i Stenhagen till denna vecka, så roligt! Till betorna tänkte jag tipsa om ett vin som finns i det Tillfälliga sortimentet. De flaskorna brukar kunna ta slut fort, ibland redan samma dag. Reuilly Les Pierres Plates, Domaine de Reuilly, Nr 95106 Pris 139 kr. Sauvignon blanc är druvan och passar perfekt till den lite salta ostenmoussen.

Rimmad torsk med bakad rotselleri, grön ärtcréme & vitvinssås

Till den rimmade torsken vill vi ha ett lite tyngre vitt vin, gärna med lite ekfatskaraktär som gör att vinet känns lite smörigt. Men vi måste se upp med vitvinssåsen. Den kräver lite syra även i vinet. Tänker man sig ett smörigt vin med tydlig ekfatskaratär så är det druvan Chardonnay som gäller (min favritdruva.) Och det här vinet är både smörigt och med fin syra. Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, Nr 5798 Pris 159 kr.

För er som absolut vill ha ett rött vin måste jag ju passa på att tipsa om ett till vin som finns i Tillfälliga sortimentet. Vinet alla "vininfluencers" pratar om just nu. SP68 Rosso, Arianna Occhipinti, 2020 Nr 95559 Pris 199 kr. Bärigt, juicigt och kryddigt skulle man kunna beskriva det som, och otroligt drickvänligt!!! Men som sagt, passa på att köp innan det tar slut!!

Vintips till Middagskassen vecka 6

Laxtartar med syrad gurka, kimchimajo & svartrot

Jag brukar ju nästan alltid rekommendera vin till både för och varmrätt. Men till den här laxen tänker jag mig faktisk öl, en ljus öl. Och när jag rekommenderar öl vill jag gärna att det ska vara svensk. Sverige är så himla bra på öl! Runt Uppsala och Stockholm finns otroligt många bra bryggerier men jag tänkte mig en klassisk pilsner till denna rätt. Vad passar då bättre än Gotlands Bryggeri, Wisby Pils, Nr 1570 Pris 20,90 kr

Grillad entrecote med potatisterrin, tryffelbakad spetskål, rödvinsreduktion & krasse

Självklart blir det rött till varmrätten. Jag tror att E Guigals instegsvin från Côtes-du-Rhône kommer passa så himla bra, speciellt till den tryffelbakade spetskålen. Vinet består av 50 % syrah, 45 % grenache och 5 % mourvèdre och är både saftigt och kraftfullt med precis lagom dos tanniner för att kunna bryta ner proteinet i köttet. E Guigals Côtes-du-Rhône, Nr 2011 Pris 129 kr.

Vintips till Middagskassen vecka 5

Chorizo & bakad skogssvamp på foccacia

Ni kanske har hört att man ska akta sig för "kändisviner". Kändisvinet Loxarel A PèlClassic Penedes är det kanske inte helt självklart vilken kändis som ligger bakom (trots att hans ansikte är med på flaskan): I vilket fall är det absolut inget vin man behöver akta sig och för er som inte känner igen mannen på etiketten, så är det ingen mindre är Petter! Petter är så mycket mer än bara en rappare, stor på 2000 talet. I vinvärlden är han bland annat känd för att tillsammans med Alf Tumble ha skrivit vinböckerna "Vin- så funkar det" och "Nebbiolo- Så funkar det". Han har även en av Sveriges största och bästa vinsamling. Och en sak är säker, Cava passar alltid till spansk mat. Loxarel A PèlClassic Penedes Brut Nature Reserva, 2019, Nr 7470 Pris 115 kr

Flankstek med potatis, chimmichurry, manchegocreme & serranochips

Vi fortsätter på tema Spanien, här med ett rödvin från Montans, även det Katalonien. Les Sorts Selecció, 2019. Nr 70217 Pris 119 kr Vinet kommer från ett kooperativ med ca 150 medlemmar. Det är alltså massa små gårdar som gått ihop för att göra ett gemensamt vin. Vinmakare är Carles Escolar. Vinet är kryddigt och du kan känna att det legat på ekfat.

Vintips till Nyårssupén

Jag tänkte börja med att rekommendera champagne. Drick den till snittar och hummersoppan eller varför inte redan till lunch? På nyår brukar vi träffas redan vid lunch för korv-grillning och champagne, den absolut bästa kombinationen, oavsett tid på året. Drick den bästa champagnen så tidigt som möjligt, vid tolvslaget brukar det inte spela så stor roll vad man har i glaset så länge det bubblar.

Palmer & CoBrut Reserve Nr 7372, 299 kr Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay. Den är alltså gjord på både gröna och blå druvor. En fyllig champagne till ett bra pris!

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut Nr 92118, 649 kr Blancs de blancs betyder att vinet enbart är gjort på chardonnay och oj oj så bra det blir! Det här är inget man vill dricka huttrandes, småfull och småtrött vid tolvslaget. Börja istället kvällen med det här, har ni tur kanske det finns några droppar kvar till senare.

Istället för att köpa en billig men inte så bra champagne, köp en grym cava! Ravetós i BlancDe la Finca, 2017 Nr 92634, 219 kr till exempel. Ett fylligt och smakrikt vin med citrus, gröna äpplen och nötter i en och samma flaska.

Om ni vill slå på stort och köpa en riktigt riktigt bra champagne skulle jag köpa Bollinger flaggskepp La Grande Année Brut, 2012 Nr 7579, 1499 kr. Men skynda på, det finns bara sex flaskor kvar i Stenhagen.

Om ni väljer ett stilla vitt vin i förrätten skulle jag dagen till ära lyxa till det med en Sancerre. All sancerre görs på druvansauvignon Blanc, en druva som brukar gå hem hos de flesta Sancerre Domaine de la Villaudière, 2020 Nr 5338, 179 kr Detta vin passar även er som valt fisk till varmrätt.

De Aetna Terra Costantino, 2019 Nr 2400, 165 kr. Det här vinet väljer jag främst på grund av dess strävhet. Perfekt till oxfilén. Viner från Sicilien brukar vara rika på mineraler och jag äskar hinten av sandelträ och kanel. Det till och med luktar strävt.

Just till nyår tycker jag att man ska unna sig ett dessertvin. Dels för att det är så himla gott men också för att det får en piggna till lite efter maten. Castiôn Moscato d'Asti, 2020 Nr 7873, 95 kr. Det här lätt mousserande vinet passar perfekt att skåla i på tolvslaget om det mot förmodan skulle finnas något kvar efter middagen.

Vintips till Middagskassen vecka 48

Het kräftstjärtsröra med gräslök och smörstekt toast

Till förrätten rekommenderar jag Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris, 2020, Nr 12105, 99 kr. Pinot gris är en aromatisk druva med mycket smak och karaktär. Det här vinet innehåller en lagom dos restsötma som kommer behövas för att dämpa lite av hettan i kräftröran. Den höga fruktsyra kommer fint bryta igen det feta i röran.

Porcherad torskrygg med pepparrot, ägg, handskalade räkor, brynt smör och potatisstomp

USA gör fantastiska viner och framför allt på druvan chardonnay (min favoritdruva). Det här vinet saknar helt restsötma/tillsatt socker och har istället en tydlig ekfatskaraktär. Det smöriga i vinet kommer passa perfekt till det brynta smöret till torsken. Chateau Ste Michell Chardonnay, 2018, Nr 6447, 119 kr.

Vintips till Middagskassen vecka 46

Laxröra på kavring & Fisk och skaldjursgryta

Denna vecka blir det chablis för hela slanten. Ett krispigt, örtigt och mineralrikt vin med hög, fin syra. Den höga syran kommer möta den feta rökta fisken men också den krämiga soppan. Vinet passar alltså till båda dessa rätter så jag nöjer mig med ett vin denna vecka. Tomaten i aiolin kan ställa till det lite när man väljer vin men tack vare saffranet kommer det ändå fungera ihop! Chablis Bouchard Aîné & Fils, 2019 Nr 75131, 149 kr

Vintips till Middagskassen vecka 45

Pankofriterad kyckling

Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris, 2020 Nr 12105 Pris 99 kr. Ett vin med fin sötma, kommer passa bra till den lite kryddigare kycklingen. Ett enkelt sällskapsvin dvs ett vin som passar till både mat och prat och både före, under och efter måltiden.

Grillad flankstek

Detta vin tipsade precis Andreas Grube om. Han är vinskribent för bland annat DN och Det goda livet och någon jag har mycket stor respekt för. Château de Seguin 2019 Nr 3958 Pris 109 kr. Både frukt och ekfat i ett och kommer passa så bra ihop med grillat och framför allt potatisen!

Idag passar vi på att rekommendera lite passande öl också! Det är alltid roligt att köpa ett gäng olika sorter och jämföra dessa. Välj öl åt det ljusare hållet, som en ljus lager. Jag gillar Gotlands Bryggeriet och deras Wisby Lager. Mellerud har och en fin prisvärd ljus Lager. Passa även på att testa Uppsala Nya Lager från Lännabruk eller Slottskällans Uppsala Lager!

Vintips till Middagskassen vecka 44

Rostad pumpasoppa med grön curry

Vår pumpasoppa kommer ha lite asiatiska inslag med grön curry, kokosmjölk och citrongräs därför vill vi ha ett vin med något högre sötma i och gärna lite fylligare. Det här vinet kommer från vackra Alsace i Frankrike och är gjort på druvan Pinot Gris. När den odlas just i Alsace går den åt det sötare hållet då klimatet är relativt varmt där (om man jämför med andra växtplatser för Pinot Gris) Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris, 2020, Nr 12105, 99 kr.

Entrecote potatisgratäng med västerbottenost och portvinsås

Till köttet blir det så klart rött vin med en lite kraftigare struktur. Druvan Zinfandel kommer passa bra till den något söta portvinssåsen. Man kan ofta känna toner av vanilj i viner på zinfandel då de ofta lagras på amerikanske ekfat. Bonterra Zinfandel 2019, Nr 22620, 139 kr

Vintips till Middagskassen vecka 43

Toast Skagen

I slutet av månaden kan det ju var trevlig att lyxa till det med lite bubbel. Jag skulle säga att all champagne passar till skagenröra. Men så gör även många mousserande viner. Tex den här, Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Brut, Nr 7688, 129 kr. Att det är en crémant betyder att vinet är gjort på samma sätt som en riktig champagne men i ett annat område, i det här fallet Bourgogne. Att det står Brut på flaskan betyder att den är torr, det vill säga motsatsen till söt.

Wallenbergare

Druvan barbera är en lite enklare druva med tunnare skal än många andra blå druvor. Det ger ett mindre strävt vin som också uppfattas som lite lättare. Det passar bra till ett magrare kött där inga tunga kött-trådar behöver brytas ner. Piemonte, Barbera 2020, Nr 72782, 119 kr.

Lingon. Att hitta ett vin som passar ihop med lingon är nästan lika svårt som att hitta ett vin som passar med tomater. Jag tycker absolut att man ska dricka vin till maten ändå men att man ska vara beredd på att både lingonen och vinet kan kännas lite väl skarpt om man har det i munnen samtidigt.

Vintips till Middagskassen v 42

Chèvretoast

Till en chèvretoast dricker jag gärna en Sauvignon Blanc. Det här vinet är friskt och härligt men tydlig smak av gröna äpplen, krusbär och lite citrus. Hunters Sauvignon Blanc 2019, Nr 6202, 129 kr

Grillad iberico belotta secreto

Äntligen får jag tipsa om ett vin gjort på druvan Pinot Noir. En druva med tunt och skört skal vilket gör den något svårare att odla och därför ofta lite högre i pris. Vinerna blir också mjuka och eleganta och passar till ljusare köttsorter samt vegetariska rätter. Gardo & Morris, Pinot Noir 2019, Nr 6292, 119 kr

Vintips till Middagskassen v 41

Svampsoppa

En höstig, krämig svampsoppa behöver ett vin med hög syra och en liten touch av fruktsötma. Precis hemkomna från Spanien väljer vi ett spansk vin från Galicien, med en hel del fruktsyra. Vinet är gjort på till största del druvan Treixadura, inte helt vanlig, kan också kallas Trajadura. AlterBlanco, 2020, Nr 2624, 109 kr.

Sotad Oxfile

Ett lite tyngre vin till veckans köttbit. Ett prisvärd vin från det kända området Chateaneuf-du-pape. Området är känt som ett område med högkvalitativa viner oftast gjorda på druvan Syrah. Domaine du Vieux LazaretChâteauneuf-du-Pape, 2019, Nr 2211, 134 kr

Vintips till Middagskassen v 39

Laxtartar

Känner jag Andreas rätt har han gjort laxtartaren lite stark. Alltså lite stark, lite salt och lite fet (laxen). Vi behöver alltså ett vin med både syra och lite sötma. Kung Fu Girl, Nr 2690, 142 kr från Washington State, USA innehåller både sötma och en hel del fruktsyra. Fördelen med det här vinet är att det är så gott att man inte behöver vänta till maten innan man öppnar det. Serveras kylskåpskallt.

Helstekt entrecote

Tomat sägs vara det absolut svåraste att välja ut vin till. Försök därför att fokusera på hur bra vinet går ihop med resten av tallriken istället. Côtes-du-Rhône Rouge Nr 2011, 129 kr Kryddigt och mustigt vin gjort på druvorna Syrah, Grenache , Mourvèdre. Det här vinet blir bara godare med åren så om ni mot förmodan inte skulle öppna flaskan till helgen klarar den att lagras upp till 15 år.

ÖL

Öl funkar superbra med lax. Välj en ljus öl, gärna med lite beska i, beskan hjälper till att bryta ner det feta i laxen. Gotlands Bryggeri har en supergod Pale Ale, Sleepy Bulldog för 19,50 Värt varenda krona!